Delia  Smith

Creme brulee z owocami marakui


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.22)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Creme brulee z owocami marakui
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

krem angielski (przepis na krem angielski jest podany na liście przepisów z programu)

6 dużych owoców marakui (ok.25 dag miąższu)

cukier

 

 

Przygotowanie:


Do sosu angielskiego z żółtek, śmietany, cukru i wanilii dodajemy zawartość sześciu dużych owoców marakui – około 25 dag miąższu. Sos przecedzamy, by oddzielić pestki. Krem rozlewamy do ośmiu żaroodpornych miseczek. Ustawiamy je na blasze do pieczenia, na którą nalewamy trochę ciepłej wody. Wstawimy na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni C. Po upieczeniu krem musimy ostudzić, a następnie mocno schłodzić. Każdą porcję posypujemy płaską łyżeczką cukru, starając się rozprowadzić go równomiernie. Cukier zwilżamy odrobiną wody, a następnie topimy go i karmelizujemy płomieniem mini-lampy lutowniczej.

powrót

Podobne przepisy

Potrójnie czekoladowa lodowa kanapka
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
Bliny z twarogiem i musem malinowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Czekoladowy mus
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zimny mus kawa z mlekiem w filiżance
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Budyń kawowy z pączkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Kawa (odc.27)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekoladowy pudding chlebowo-maślany
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.