Sophie Grigson

Ciasto migdałowe aromatyzowane liśćmi pelargonii


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto migdałowe aromatyzowane liśćmi pelargonii
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 czystych liści pelargonii bez łodyżek

2 jajka

110 g drobnego cukru

55 g stopionego masła o temperaturze pokojowej

110 g mąki uniwersalnej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

55 g zmielonych migdałów

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Przygotować formę: wyłożyć papierem do pieczenia dno i ścianki tortownicy o średnicy 20 cm. Na dnie formy ułożyć liście pelargonii spodem do góry. W misce ubić jajka z cukrem, aż mieszanina będzie jasna, puszysta i gęsta. Dodać stopione ostudzone masło, zamieszać delikatnie. Do jajecznej mieszaniny przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Zamieszać delikatnie, żeby zachować w masie jak najwięcej powietrza. Dodać zmielone migdały. Ostrożnie przełożyć ciasto do tortownicy uważając, żeby liście się nie zwinęły. Wygładzić powierzchnię ciasta i piec przez 30 – 40 min. Po upieczeniu zdjąć ze spodu ciasta papier oraz liście pelargonii i położyć ciasto na metalowej kratce, żeby ostygło.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.