Jennifer  Paterson

Ciasto kawowo-orzechowe


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciasto kawowo-orzechowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 jaja

115 g cukru pudru

1 łyżka bułki tartej

1 łyżka świeżo mielonej drobno kawy

1 łyżka pudru kakaowego

175 g z grubsza posiekanych orzechów włoskich

 

 

Przygotowanie:


Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia wnętrze formy o średnicy 20 cm i wysokości 5 cm. Oddziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka z cukrem na jasnożółty gęsty krem. Dodaj tatrą bułkę, mieloną kawę, kakao oraz orzechy i dokładnie wymieszaj. Przenieś ubite na sztywno białka i delikatnie wmieszaj w orzechową mieszaninę. Wlej wszystko do formy i piecz w nagrzanej uprzednio do temperatury 180 stopni C duchówce przez 45 min. Pozostaw do ochłodzenia w formie, a następnie wyłóż na metalową kratkę. Na polewę lukrową utrzyj na krem masło, cukier puder i żółtko. Rozpuść rozpuszczalną kawę w odrobinie wrzątku i wymieszaj z polewą. Oblej ciasto i rozsmaruj polewę wilgotnym ostrzem noża.

powrót

Podobne przepisy

Ptifurki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Paliery serowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Czekoladowe ciasto kladdkaka
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Ciasteczka z nadzieniem figowym
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.