Anna Olson

Ciastka rodzynkowe


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciastka rodzynkowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ szklanki rodzynek

3 łyżki gorącej wody

3 szklanki mąki

2 łyżki cukru

1 łyżka proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

120 g schłodzonego masła

pokrojonego na kawałki

1 szklanka mleka

dodatkowe 2 łyżki mleka do posmarowania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Namoczyć rodzynki w gorącej wodzie na 5 minut, odsączyć. Wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać masło i rozetrzeć całość palcami tak, aby zostały bardzo drobne grudki masła. Dolać szklankę mleka i wyrobić ciasto. Dodać rodzynki, wymieszać. Wyłożyć ciasto na blat lub stolnicę posypaną mąką. Podzielić ciasto na dwie części, z każdej uformować kulę i spłaszczyć na grubość około 2 cm. Pokroić na 8 trójkątnych kawałków. Ułożyć ciasteczka na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pozostałymi dwiema łyżkami mleka. Piec około 15-18 minut.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka Phoebe
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Lepkie ciastka imbirowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Czekoladowy tort bezowy z truskawkami i rabarbarem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Szybki keks morelowo-orzechowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.