Anna Olson

Ciasteczka cheddarowe


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

Ciasteczka cheddarowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka + 2 łyżki mąki

2 łyżki cukru

szczypta proszku do pieczenia

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta sproszkowanej kolendry

120 g masła

szklanka startego sera cheddar (jasnego)

1 łyżka soku z cytryny

3/4 szklanki dżemu malinowego

 

 

Przygotowanie:


Wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i kolendrę w misce lub w malakserze. Dodać masło i wyrabiać aż pozostaną jedynie drobne grudki masła. Dodać starty cheddar i sok z cytryny, wyrabiać do połączenia składników na blacie posypanym mąką. Owinąć ciasto folią i włożyć na 20 minut do lodówki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Nabrać około dwie łyżki ciasta, formować kulki. W każdej kulce na środku zrobić kciukiem wgłębienie. Piec ciastka 10 do 12 minut, wyjąć, zostawić do ostygnięcia. Do wgłębienia pośrodku nałożyć łyżeczkę dżemu malinowego. Ciasteczka można przechowywać do tygodnia w zamkniętym szczelnie pojemniku.

powrót

Podobne przepisy

Cytrynowe magdalenki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Semla
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Tort szpinakowy z wiśniami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta-pudding z panettone
Jamie  Oliver
Przepis z programu Wystrzałowe Święta Jamiego
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasteczka arachidowo-czekoladowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.