Delia  Smith

Chutney ze śliwek


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Chutney ze śliwek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

półtora kilo śliwek

3 duże cebule

jabłka

pół kilo rodzynek

pół kilo miękkiego brązowego cukru

pół kilo cukru demerara

2 łyżki soli kamiennej

czubata łyżka sproszkowanego imbiru

3 ząbki czosnku

ziele angielskie

kora cynamonowa i goździki

 

 

Przygotowanie:


Wydrylowane śliwki wrzucamy do garnka. Dodajemy drobno posiekane w robocie kuchennym cebule, rozdrobnione jabłka – bez gniazd nasiennych, ale ze skórką, rodzynki, cukier, sól, imbir i przepuszczony przez praskę czosnek. Przyprawy zawiązujemy w kawałek gazy lub muślinu i zawieszamy w garnku, przywiązując sznureczek do ucha. Do owoców i warzyw wlewamy litr octu słodowego. Doprowadzamy wszystko razem do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i powolutku gotujemy przez dwie i pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania chutney mieszamy częściej, aby nie przywarło do dna. Aby sprawdzić, czy jest już gotowe robimy łyżką podłużny rowek w powierzchni. Jeśli na jego dnie zbierze się ocet – musimy czatni jeszcze trochę pogotować. Czatni będzie można jeść dopiero po trzech miesiącach, gdyż świeży ocet jest bardzo ostry. Po trzech miesiącach w chłodnym, ciemnym miejscu złagodnieje i całość nabierze wspaniałego aromatu.

powrót

Podobne przepisy

Aksamitne guacamole
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Łososiowe rillettes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sos daktylowo-pomarańczowy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.