Bill Granger

Chrupiąca ryba z chili


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Chrupiąca ryba z chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kawałki ryby (w przepisie oryginalnym jest to witlinek

ale można wziąć jakąkolwiek rybę o zwartym mięsie

np. dorsza)

filiżanka mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sproszkowanej kurkumy

sól

gazowana woda mineralna

mąka do obtaczania

olej do smażenia (rzepakowy lub z pestek winogron)

świeża kolendra

cytryna

świeża papryczka chili

 

 

Przygotowanie:


W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kurkumę i sól, dodać trochę gazowanej wody mineralnej i wymieszać na jednolitą masę, tak, aby powstało gęste ciasto naleśnikowe. Na patelni rozgrzać olej (mniej więcej 2 cm warstwę). Kawałki ryby obtaczać delikatnie w mące, a następnie zanurzać w cieście. Smażyć na złoto minutę z każdej strony. Podawać posypane posiekaną papryczką chili, listkami kolendry, udekorowane cząstkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.