Jacques Reymond

Chłodnik Raymonda


Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska, Kuchnia żydowska

Chłodnik Raymonda
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 surowych buraków

1 świeży ogórek

pokrojony w drobną kostkę razem ze skórą

125 ml białego octu winnego

sól

100 g cukru

sok z 2 cytryn

600 ml śmietany kremówki

 

 

Przygotowanie:


Przytnij, oczyść i umyj buraki, włóż do 2-litrowego garnka i zalej 1,5 l zimnej wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 3-4 godz., aż buraki będą miękkie. Wyjmij buraki z płynu i zachowaj go jako bazę zupy. Kiedy buraki ostygną, obierz je, zsuwając skórkę palcami w gumowych rękawiczkach. Odłóż buraki na bok. Przelej płyn po gotowaniu buraków do miski i wstaw do większej misy wypełnionej lodem, żeby szybko ostygł. W tym czasie przygotuj ogórka i zetrzyj buraki na tarce o drobnych oczkach (nie zapomnij założyć rękawiczek!). Kied

powrót

Podobne przepisy

Zupa z wołowiną i warzywami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik pikantny
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z batatów z imbirem i chili
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z kukurydzy z wędzoną rybą i porem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.