Chlebek z szynką i oliwkami

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Chlebek z szynką i oliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250g mąki

200g wędzonej szynki w grubych plastrach

150g startego sera

200ml soku z białych winogron

160g zielonych oliwek bez pestek

4 jajka

200ml oleju roślinnego

paczka proszku do pieczenia

1 łyżka miękkiego masła

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200°C. Oliwki opłucz na durszlaku pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli. Na sito wsyp mąkę i proszek do pieczenia i przesiej do miski. Wbij jaka i wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie dodaj olej i sok z białych winogron, wymieszaj mikserem, aż będzie miało gładką konsystencję i odstaw. W między czasie natłuść formę do pieczenia masłem. Do ciasta wsyp ser, szynkę, oliwki, dopraw pieprzem i wymieszaj szpatułką. Nie dodawaj do ciasta soli ponieważ jest w nim wystarczająco dużo słonych składników. Przełóż ciasto do foremki i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez godzinę i 10 minut. Po wystudzeniu wyjmij z foremki i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Klasyczny chleb na zakwasie
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Wiejski chleb
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bajgle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Piątkowa Foccacia - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Focaccia z chilli i czosnkiem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bułeczki orkiszowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.