Jacques Reymond

Chleb


Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia cypryjska

Chleb
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka suszonych rozpuszczalnych drożdży

60 ml letniej wody

250-500 ml ciepłej wody

1 łyżeczka soli

oliwa

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 240ºC. Wymieszaj drożdże z letnią wodą. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj do niej sól i wymieszaj z ciepłą wodą. Dodaj roztwór drożdży i zagnieć ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. Dolej spory chlust oliwy i ewentualnie dosyp garść mąki, jeśli ciasto się klei. Zrób z ciasta gładką kulę, włóż do czystej naoliwionej miski i odstaw pod przykryciem w nieprzewiewnym miejscu do wyrośnięcia, aż ciasto dwukrotnie zwiększy objętość. Przełóż bochenek na blachę i wstaw do piekarnika. Po 5-10 min obniż temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze przez 25-35 min. Chleb jest gotowy, kiedy postukany wydaje „pusty” dźwięk, a po uniesieniu jest lekki. Do chleba można dodać

powrót

Podobne przepisy

Klasyczny chleb na zakwasie
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Bakaliowe bułeczki
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chrupkie chlebki żytnie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chleb na zakwasie
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bajgle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wiejski chleb
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.