Emeril Lagasse

Chili z 5 rodzajów fasolki


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Chili z 5 rodzajów fasolki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g zmielonej łopatki wołowej

1 szklanka cebuli pokrojonej w kostkę

1 szklanka zielonej papryki pokrojonej w kostkę

3 posiekane ząbki czosnku

1 ½ łyżki chili w proszku

2 łyżeczki soli

1 ½ łyżeczki kminu rzymskiego

1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu

½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

1/8 łyżeczki mielonej kolendry

1/8 łyżeczki mielonego cynamonu

900 g pomidorów z puszki (pomidory należy delikatnie rozgnieść rękoma)

3 szklanki bulionu wołowego

2 liście laurowe

1 ½ szklanki białej fasoli (typu great northern beans)

1 ½ szklanki fasoli pinto

1 ½ szklanki czerwonej fasoli

1 ½ szklanki czarnej fasoli

1 ½ szklanki białej fasoli (typu navy bean)

 

 

Przygotowanie:


Mięso przełożyć do garnka i smażyć przez 4-6 minut na średnim ogniu, aż się zarumieni. Dodać cebulę, zieloną paprykę, kolendrę i cynamon. Smażyć, aż warzywa się lekko podduszą przez kolejne 4-6 minut. Dodać pomidory, bulion, liście laurowe. Częściowo przykryć przykrywką i gotować na wolnym ogniu przez około 40 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać wszystkie rodzaje fasoli, dobrze wymieszać i dusić przez następne 20-30 minut lub do momentu, w którym chili zgęstnieje, a wszystkie smaki się ze sobą połączą. Doprawić do smaku.

powrót

Podobne przepisy

Smażony kurczak
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pyzy z wołowiną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.