Jennifer  Paterson

Cassoulet z jagnięciny


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Cassoulet z jagnięciny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łopatka jagnięca

ok. 1,8 kg

2 duże puszki fasolki szparagowej

albo 4 małe

300-450 ml białego wina

2 duże cebule

10 szalotek

6 pomidorów

poćwiartowanych

3 łyżki koncentratu pomidorowego

sól i pieprz ziarnisty

10 całych ząbków czosnku

obranych

2 listki laurowe

3 gałązki rozmarynu

 

 

Przygotowanie:


Poproś rzeźnika o odcięcie wystającego końca kości łopatki jagnięcej, ale weź go ze sobą i dodaj do pieczeni. Mięso łatwiej zmieści się w naczyniu żaroodpornym, ale nie straci na smaku. Wyłóż na wierzch fasolkę wraz z zalewą, wlej wino, dodaj grubo posiekane cebule i szalotki, pomidory, koncentrat, czosnek, kilka rozgniecionych ziaren pieprzu i soli do smaku. Powtykaj tu i tam liście laurowe i rozmaryn. Umieść przykryte naczynie w piekarniku nagrzanym do 140 stopni C na 4 godziny, potem podwyższ temperaturę do 220 stopni C. Dopiecz czujnie, by nie przesuszyć mięsa i żeby sos i warzywa nie straciły swoich zalet. Dobrymi dodatkami smakowymi mogą być w tym przepisie anchois i czarne oliwki. Warto spróbować. Pod koniec pieczenia mięso z łatwością odchodzi od kości, a uwolniony tłuszcz w cudowny sposób niknie wewnątrz warzyw. Podawaj najlepiej w głębokich talerzach z antycznego serwisu. Towarzystwo kruchej, zielonej sałaty oraz piętki doskonałego chrupiącego chleba wystarczy, by skompletować danie.

powrót

Podobne przepisy

Parzybroda
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Płonące skrzydełka
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.