Curtis Stone

Carpaccio z wędzonej wołowiny z warzywami w śródziemnomorskim stylu i kozim serem


Przepis z programu Surfing po menu (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Carpaccio z wędzonej wołowiny z warzywami w śródziemnomorskim stylu i kozim serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

600 g środkowej polędwicy wołowej

 

 

Przygotowanie:


Obwiązać polędwicę w siateczkę cienkim sznurkiem. Utłuc w moździerzu mieszankę przypraw. Można w tym celu użyć młynka do przypraw. Posypać mieszanką polędwicę, zawinąć w plastikową folię i wsadzić do lodówki na 8 – 10 godzin. Wrzucić na dno woka wiórki hikory i podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy zaczną dymić, dodać suszone grzyby. Nad dymem na drucianej siatce albo koszyku do gotowania na parze ułożyć polędwicę i szczelnie zakryć pokrywką. Zmniejszyć ogień i wędzić przez 5 minut. Zdjąć patelnię z ognia i zostawić pod przykryciem na 15 minut, aby mięso przeszło dymem. Wyjąć mięso, odłożyć do ostygnięcia. Paprykę grillować, aż skórka zrobi się brązowa. Włożyć do plastikowego woreczka i ostudzić. Zdjąć skórkę i pokroić na kawałki, po czym skropić połową oliwy. Upiec na grillu cukinię i bakłażana i polać pozostałą oliwą. Doprawić solą i pieprzem.
Pokroić polędwicę ostrym nożem na jak najcieńsze plasterki, rozłożyć je na półmisku. Na środku poukładać warzywa.
Przygotować dressing. Utrzeć ser z octem na gładko. Dodać oliwę i olej arachidowy oraz doprawić solą i pieprzem. Rozłożyć na półmisku rukolę. Polać dressingiemi posypać pokruszonym kozim serem.

powrót

Podobne przepisy

Carpaccio z buraków, oscypka i jeżyn
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Roladki a la sushi
Przepis z programu Dietosfera (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia japońska, Kuchnia dietetyczna
Tapasy prowansalskie
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kaszanka z przegrzebkami
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Pieczone szparagi, marchewki i młode ziemniaki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.31)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.