Rick Stein

Caldine z krewetek


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Caldine z krewetek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

550g surowych krewetek (tylko ogony)

2 łyżki (30 ml) octu z soku palmowego lub z białego wina

1 łyżeczka (5 ml) kurkumy

1 łyżeczka (5 ml) ziaren czarnego pieprzu

1 łyżka (15 ml) nasion kolendry

1 łyżeczka (5 ml) nasion kminu rzymskiego

2 łyżki (30 ml) białego maku lub mielonych migdałów

4 łyżki (60 ml) oleju arachidowego

1 cebula

3 ząbki czosnku

kawałek świeżego imbiru (ok. 2,5 cm)

500 ml mleka kokosowego

4 łyżki (60 ml) wody z tamaryndowca

5 zielonych łagodnych papryczek chilli

2 łyżki (30 ml) posiekanej natki kolendry

sól

 

 

Przygotowanie:


Obrać krewetki ze skorupek i wymieszać z octem i połową łyżeczki (2,5 ml) soli. Odstawić na 20 minut.
Kurkumę, pieprz, nasiona kolendry i kminu rzymskiego oraz mak utłuc w moździerzu lub zemleć w młynku do przypraw na drobny proszek. Jeśli używamy mielonych migdałów dodać je na patelnię razem z mlekiem kokosowym. Cebulę i czosnek pokroić na cienkie plasterki. Imbir drobno posiekać. Papryczki chilli oczyścić z nasion i pokroić na cienkie paseczki. Rozgrzać olej na patelni. Dodać cebulę, czosnek i imbir i smażyć na małym ogniu ok. 5 minut. Wsypać sproszkowane przyprawy i smażyć 2 minuty. Dodać mielone migdały (jeśli nie używamy maku), mleko kokosowe, wodę z tamaryndowca, papryczki chilli i pół łyżeczki (2,5 ml) soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 - 8 minut. Włożyć krewetki i gotować na małym ogniu 2-3 minuty. Posypać natką kolendry i podawać z ryżem.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki z czosnkiem i bazylią
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Homary a la Nancy Lam
Przepis z programu Nancy Lam Ananasy i homary (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Roladki z wermiszelem i krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Pikantna sałatka z kalmarów
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Smażone przegrzebki z racuszkami warzywnymi
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.