Donna Dooher

Beef strogonoff


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Beef strogonoff
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki stołowe (30 ml) oleju roślinnego

1,25 kg polędwicy wołowej

pokrojonej w cienkie paski

2 łyżeczki (10 ml) gruboziarnistej soli

1 łyżeczka (5 ml) świeżo zmielonego pieprzu

2 łyżki stołowe (30 ml) klarowanego masła

1 szklanka (250 ml) pokrojonych pieczarek

½ szklanki (125 ml) posiekanej cebuli

¼ szklanki (60 ml) białego wina

2 łyżki stołowe (30 ml) musztardy Dijon

3 szklanki demiglasu

1 ¼ szklanki (310 ml) kwaśnej śmietany

 

 

Przygotowanie:


W dużym rondlu rozgrzać olej. Doprawić mięso solą oraz pieprzem i zrumienić na tłuszczu. Usunąć z patelni i odstawić. Zlać olej, roztopić masło i podsmażyć grzyby oraz cebulę. Wlać białe wino i gotować, aż połowa płynu odparuje. Dodać koncentrat pomidorowy oraz musztardę i gotować 2 min. Dodać demiglas i mięso, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 5 min. Dodać śmietanę i doprawić do smaku. Podawać na warstwie makaronu.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.