Delia  Smith

Bażant gotowany z selerem


Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Bażant gotowany z selerem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

sprawiony bażant

duży seler naciowy

10 szalotek

 

 

Przygotowanie:


Do garnka wrzucamy skrzydełka, łodygi selera, przekrojoną na pół cebulę, pokrojoną na duże kawałki marchewkę, listek laurowy, świeże zioła, pieprz i sól. Zalewamy litrem wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy bez przykrycia pół godziny na małym ogniu. Wywar przecedzamy do większego garnka. Bażanta doprawiamy solą oraz pieprzem i wkładamy do bulionu. Gdy doprowadzimy do wrzenia – przykrywamy i gotujemy 20 minut. Łodygi selera kroimy wzdłuż na 8 części.
Po dwudziestu minutach do bażanta dorzucamy szalotki, przykrywamy, gotujemy kwadrans, a następnie dodajemy kawałki selera i gotujemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy ugotowanego bażanta, a bulion odparowujemy do 1/3 oryginalnej objętości.

powrót

Podobne przepisy

Plastry polędwicy wołowej z karmelizowanymi szalotkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wieprzowina calypso
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Jagnięcina z grilla w musztardzie i chili
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Pierś kaczki smażona z sosem cytrusowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Curry z baraniny w mleku kokosowym
Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Rumuńskie pikantne smażone kiełbaski bez osłonek
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.