Antony Worrall Thompson

83.mus z czekolady i wiśni


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.83)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

83.mus z czekolady i wiśni
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

330g wiśni bez ogonków i pestek

175g gorzkiej czekolady o zawartości 70% ziarna kakaowego

połamanej na kawałki

85g masła

40g cukru

3 jaja

30 ml brandy

20g kakao

300 ml śmietany kremówki

 

 

Przygotowanie:


Posiekać wiśnie na duże kawałki. Prostokątną formę o objętości 900g wyłożyć folią spożywczą posmarowaną tłuszczem. Nad garnkiem z wrzątkiem roztopić w misce czekoladę z połową masła. Lekko ostudzić. Drugą połowę masła utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dorzucać żółtka po jednym, cały czas ucierając. Po każdym żółtku wsypywać nieco kakao, żebym masa się nie zważyła. Wlać brandy, dosypać resztę kakao, cały czas ucierając. Dodać roztopioną czekoladę, wymieszać. Dorzucić

powrót

Podobne przepisy

Biszkopty z owocami
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mus czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gruszki z marcepanem pod kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.