Kuchnia+ Food Film Fest 6.

przepisy z programów >>

79.polędwica wieprzowa nadziewana mozzarellą

Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.79)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne

składniki i przygotowanie:

Składniki
średnia lub duża polędwica wieprzowa
350 g mozzarelli
150 g chutneya ze śliwek
6 liści szałwii
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa z oliwek
10 pomidorków koktajlowych
odrobina masła
100 g świeżego szpinaku
odrobina świeżo utartej gałki muszkatołowej

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.Mięso naciąć wzdłuż do połowy glębokości. Włożyć w nacięcie mozzarellę, rozsmarować 1/3 chutneya i rozłożyć liście szałwii. Doprawić solą i pieprzem. Obwiązać mięso nitką, posmarować oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć mięso na gorącej patelni. Ułożyć mięso na brytfance, obok położyć pomidorki. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Nie nakłuwać ani nie przecinać, żeby sprawdzić, czy się upiekło, bo nadzienie się wyleje. Na patelni rozgrzać masło, włożyć szpinak i gotować chwilę, aż zmięknie. Doprawić gałką muszkatołową. Mięso podawać ze szpinakiem, pomidorkami i podgrzaną resztą chutneya.

skomentuj przepis >>

kampko

postów: 1

31.01.2013 13:32

CYTUJ

nie widać całości przepisu