Antony Worrall Thompson

56.selerowa zupa z orzechami i włoskim chlebem


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.56)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

56.selerowa zupa z orzechami i włoskim chlebem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100 g łuskanych orzechów laskowych

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st. C. Wysypać orzechy na blaszkę i piec przez 6-10 min. Lekko ostudzić, zdjąć skórkę, najlepiej przez ściereczkę. Jeżeli nie są wystarczająco upieczone, wstawić ponownie do piekarnika. Powinny mieć złoto brązowy kolor. Posiekać orzechy i zostawić do przybrania. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 230 st. C. Blaszkę na chleb wysmarować dobrze oliwą z oliwek Mąkę i sodę przesiać do dużej miski. Dodać sól i wymieszać rękami. W mące zrobić zagłębienie, wlać w nie maślankę, kolistymi ruchami mieszać ciasto ręką w jednym kierunku, aż maślanka połączy się z mąką. Wyrobić miękkie ciasto, ale nie zagniatać. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt 35x20 cm, przenieść je na blaszkę. Skropić wierzch ciasta

powrót

Podobne przepisy

Krem grzybowy z grzankami
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z buraków - Monika Błotnicka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa dhal
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia koszerna
Kartoflanka na wodzie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa rybna z owocami morza
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Dania na karnawał i imprezę
Ostra zupa z czarną fasolą i nachos z wołowiną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.