Antony Worrall Thompson

56.selerowa zupa z orzechami i włoskim chlebem


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.56)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

56.selerowa zupa z orzechami i włoskim chlebem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100 g łuskanych orzechów laskowych

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st. C. Wysypać orzechy na blaszkę i piec przez 6-10 min. Lekko ostudzić, zdjąć skórkę, najlepiej przez ściereczkę. Jeżeli nie są wystarczająco upieczone, wstawić ponownie do piekarnika. Powinny mieć złoto brązowy kolor. Posiekać orzechy i zostawić do przybrania. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 230 st. C. Blaszkę na chleb wysmarować dobrze oliwą z oliwek Mąkę i sodę przesiać do dużej miski. Dodać sól i wymieszać rękami. W mące zrobić zagłębienie, wlać w nie maślankę, kolistymi ruchami mieszać ciasto ręką w jednym kierunku, aż maślanka połączy się z mąką. Wyrobić miękkie ciasto, ale nie zagniatać. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt 35x20 cm, przenieść je na blaszkę. Skropić wierzch ciasta

powrót

Podobne przepisy

Warzywna zupa z Genui
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Czysta zupa grzybowa
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz ukraiński
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska
Zupa-krem z awokado
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Zielona zupa z makaronem udon
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.