Antony Worrall Thompson

56.łosoś all’acqua pazza


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.56)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

56.łosoś all’acqua pazza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

świeży łosoś o wadze 1,5 kg

oczyszczony

4 cytryny pokrojone na ćwiartki

5 ząbków czosnku rozgniecionych

duży pęczek zielonej pietruszki (łodygi grubo posiekane)

200 g małży sercówek

200 g świeżych krewetek

200 g muli

200 g pomidorków koktajlowych

2 szklanki białego wytrawnego wina

8 łyżek oliwy extra virgin

1 kg młodych ziemniaków

3 łyżki pesto

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temp. 200 stopni C. Położyć łososia na dużej brytfance. Nadziać go cytrynami, czosnkiem i częścią pietruszki. Ułożyć dookoła małże, pomidorki, pozostałe cytryny i czosnek. Na 5 minut przed końcem pieczenia dorzucić krewetki. Polać winem i oliwą, przyprawić solą i pieprzem, pokryć łososia całkowicie pozos

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.