Antony Worrall Thompson

50.zapiekanka z wołowiny i ziemniaków w cieście


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.50)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki

50.zapiekanka z wołowiny i ziemniaków w cieście
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500g ziemniaków

sól

300g wołowiny

pokrojonej w 1 cm kostkę lub paski

2 obrane i posiekane cebule

listki z 4 gałązek tymianku

posiekany ząbek czosnku

200 ml wywaru wołowego

1 łyżka stołowa ketchupu

nieco czerwonego wina

2 okrągłe placki gotowego kruchego

niesłodkiego ciasta o średnicy 28 cm

sól i świeżo zmielony

czarny pieprz

2 rozkłócone jaja

 

 

Przygotowanie:


Obrać ziemniaki, pokroić w plasterki, gotować w osolonej wodzie 10 minut, aż nieco zmiękną. Odcedzić i odstawić. Na gorącej patelnie smażyć wołowinę, aż będzie brązowa. Zdjąć z patelni. Smażyć na niej cebule, tymianek i czosnek, aż będą miękkie. Dodać mięso. Wlać wywar, ketchup i nieco czerwonego wina. Odparować większość płynu, żeby masa nie była wo

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka z mieszanki kasz i grzybów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
Cannelloni ze szpinakiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Zapiekanki
Zapiekanka wiejska z batatmi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Tęczowa zapiekanka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Tortilla de patata i aioli z wędzoną papryką
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zapiekanka z bekonu i jaj
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Zapiekanki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.