Antony Worrall Thompson

46.ziemniaki po bombajsku


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

46.ziemniaki po bombajsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oleju słonecznikowego

1 łyżeczka nasion gorczycy

½ łyżeczki zmielonego kminu

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka przyprawy garam masala

1 łyżeczka sproszkowanego chilli

kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm)

1 kg ziemniaków

350 ml bulionu warzywnego

4 pomidory

1 pęczek naci kolendry

 

 

Przygotowanie:


Imbir obrać i pokroić w zapałkę lub drobno posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać mocno wok i wlać olej. Wrzucić przyprawy i imbir. Mieszając smażyć 1 minutę. Dodać ziemniaki i wymieszać, by obtoczyły się w przyprawach. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 12 – 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Pokroić pomidory w kawałki. Dodać do ziemniaków, wymieszać i gotować 3 – 5 minut. Oberwać listki kolendry z łodyżek, posypać po wierzchu ziemniaków i podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.