Antony Worrall Thompson

43.potrawka z zielonego groszku i bobu


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.43)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

43.potrawka z zielonego groszku i bobu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g bobu – świeżego blanszowanego albo rozmrożonego

bez skórki

250 g zielonego groszku – świeżego albo rozmrożonego

1 szalotka

obrana i posiekana

1 ząbek czosnku

obrany

zgnieciony nożem i posiekany

200 ml śmietany kremówki

3 - 4 świeże listki mięty

sól

świeżo mielony pieprz

trochę soku z cytryny

świeżo starta gałka muszkatołowa

 

 

Przygotowanie:


Zagotować w garnku osoloną wodę i blanszować bób przez 2 – 3 min. Wyjąć bób łyżką cedzakową i przepłukać zimną wodą. Powtórzyć te czynności z groszkiem, gotując go w tej samej wodzie. Wodę z gotowania zachować. Obrać bób z szarych łupinek i zmieszać z zielonym groszkiem. W czystym garnku doprowadzić do wrzenia 150 ml wody z gotowania bobu i groszku. Włożyć do niej czosnek i szalotkę i gotować 5 min. Dodać bób i groszek, wlać śmietanę, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu kilka minut. Posiekać liście mięty, dodać do potrawki z bobu i groszku i doprawić ją do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Podawać do tłuczonych ziemniaków z czosnkiem i dorady z miętą.

powrót

Podobne przepisy

Placuszki z fasoli black-eye
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Warzywna zupa z Genui
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczona dynia
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.