Antony Worrall Thompson

38.bezowa rolada z truskawkami


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

38.bezowa rolada z truskawkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 białek

275g cukru

20g płatków migdałów

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 200°C. Formę o wymiarach 33 na 23 cm wyłożyć pergaminem.
W dużej, czystej misce ubić pianę z białek. Stopniowo dosypywać cukier po łyżeczce i ubijać pianę, aż będzie bardzo sztywna i lśniąca. Rozprowadzić w formie i posypać migdałami. Wstawić do piekarnika i piec 8 minut, aż będzie złocista. Zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec przez kwadrans, aż będzie miała chrupki wierzch. Wyjąć bezę z piekarnika, wyłożyć stroną posypaną migdałami na pergamin. Zdjąć warstwę pergaminu, na której się piekła i pozostawić 10 minut do wystygnięcia. Ubić śmietanę i wym

powrót

Podobne przepisy

Biszkopt z jagodami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Słodka kanapka z kremem po włosku i konfiturą z moreli
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasteczka z chili, figami i kakao
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 53)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta z kremem migdałowym i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Muffiny z zieloną herbatą i czekoladą
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.