Antony Worrall Thompson

35.mus czekoladowo – pomarańczowy


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.35)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

35.mus czekoladowo – pomarańczowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

175 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)

5 żółtek

Ew. 3 białka

125 g cukru

6 łyżek likieru pomarańczowego (Grand Marnier)

185 ml śmietany 36%

2 łyżki kakao

2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy

4 pomarańcze

 

 

Przygotowanie:


Czekoladę włożyć do miski i stopić na parze. Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Wrzucić skórkę z pomarańczy, kakao, wlać 4 łyżki likieru i wszystko dobrze wymieszać trzepaczką. Wlać stopioną czekoladę i wymieszać trzepaczką. Ubić śmietanę niezbyt sztywno, dodać do masy czekoladowej i wymieszać. Mus będzie dosyć gęsty; jeśli ma być lżejszy, ubić 3 białka i wmieszać do musu. Przełożyć mus do miseczek lub filiżanek i wstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na noc.
Skroić z pomarańczy skórę wraz z białym albedo, pokroić pomarańcze na plasterki lub w cząstki, włożyć do miseczki i wlać 2 łyżki likieru pomarańczowego. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na noc. Nałożyć na talerzyki sałatkę z pomarańczy, obok postawić miseczki/filiżanki z musem. Udekorować mus bitą śmietaną i skórką pomarańczową.

powrót

Podobne przepisy

Mus klonowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Fit batoniki z płatków i orzechów
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Porzeczkowe semifreddo
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
(odc.10)gruszki zapiekane ze słodkim pieczywem
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczone jabłka w imbirowej sukni
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.