Antony Worrall Thompson

34.zapiekanka z kurczakiem, szparagami i ziemniakami sophie grigson


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.34)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

34.zapiekanka z kurczakiem, szparagami i ziemniakami sophie grigson
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g ciasta francuskiego

1 jajko

roztrzepane

mąka

 

 

Przygotowanie:


Podsmażyć na maśle cebulę z czosnkiem, aż będą miękkie, ale nie zrumienione. Dodać ziemniaki, skórkę pomarańczową i wino. Gotować, aż płyn prawie odparuje. Oprószyć ziemniaki mąką i mieszać kilka sekund, aż będzie równo rozprowadzona. Stopniowo dodawać bulion, aż powstanie sos. Doprawić solą i pieprzem. Dodać mięso, zamieszać. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 min, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć przykrywkę i gotować jeszcze 5 min, aż sos zgęstnieje. Dodać śmietanę, zamieszać i gotować przez kolejne 3 min. Zdjąć z ognia, ostudzić. Ugotować szparagi w osolonym wrzątku, aż będą dość miękkie i odcedzić. Dodać szparagi do reszty farszu. Spróbować i doprawić do smaku. Przełożyć nadzienie do okrągłej formy do zapiekanek o obj. 1,5 l. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Rozgrzać piekarnik do 200*C. Rozwałkow

powrót

Podobne przepisy

Clafoutis z brokułami, szynką i pomidorami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka z suszonego dorsza
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.