Antony Worrall Thompson

31.labraks pieczony w soli z sosem szczawiowym


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.31)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb

31.labraks pieczony w soli z sosem szczawiowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2-kilowy labraks z głową

sprawiony i oskrobany z łusek

1 cytryna

pokrojona w grube plastry

świeżo mielony pieprz

100 ml oliwy

garść listków tymianku

garść listków rozmarynu

posiekanych

750 g grubej morskiej soli

starta skórka z cytryny

1 łyżeczka suszonych płatków chilli

białko 1 dużego jajka

lekko ubite

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 220ºC. Natłuścić oliwą formę do pieczenia o wysokich brzegach, dość dużą, żeby pomieścić rybę. Włożyć plastry cytryny do jamy brzusznej labraksa i oprószyć go wewnątrz pieprzem. Wymieszać w misce sól, skórkę z cytryny, płatki chilli oraz białko jajka. Wsypać 1/3 solnej mieszaniny do formy i ułożyć na niej rybę. Obłożyć labraksa resztą soli i piec przez 35 – 40 min.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.