Antony Worrall Thompson

27.kurczak po andaluzyjsku


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.27)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

27.kurczak po andaluzyjsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 nogi z kurczaka

4 piersi z kurczaka

1 cytryna

3 pomarańcze

4 goździki

75 g szynki Serrano lub parmeńskiej

gałązki tymianku

4 łyżki oliwy

450 g małych cebulek lub szalotek

100 ml białego wina lub wytrawnego sherry

100 ml wody

ocet z czerwonego wina lub sherry

oliwa

sól i pieprz

kromki chleba

ząbek czosnku

 

 

Przygotowanie:


Szalotki obrać z łupin. Pomarańcze i cytryny umyć szczotką w gorącej wodzie. Pokroić cytrusy na kawałki, wbić goździki w skórę pomarańczy. Rozgrzać oliwę w dużym garnku i podsmażyć kurczaka na złoty kolor. Wyjąć mięso na talerz. Wrzucić do garnka cebulki i pokrojone cytrusy i smażyć około10 minut aż cebulki się zezłocą. Wyjąć połowę zawartości garnka do miseczki, skropić octem i oliwą, posypać solą i pieprzem i wymieszać. Do garnka włożyć z powrotem kurczaka. Wlać wino i wodę, posypać solą i pieprzem i doprowadzić do wrzenia. Zwinąć gałązki tymianku i owinąć plasterkami szynki, ułożyć na kurczaku. Przykryć garnek pokrywką i gotować na małym gazie 20-30 minut.
Wyjąć kurczaka i trzymać w cieple. Rozgnieść cebulki i cytrusy aż powstanie gęsty sos.
Kromki chleba opiec w tosterze, natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku, skropić oliwą i ułożyć na talerzach. Polać sosem i ułożyć na chlebie kawałki kurczaka. Podawać z sałatką z podsmażonych cebulek i cytrusów.

powrót

Podobne przepisy

Duszone mięso po irlandzku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka
Pieczona golonka miodowo-piwna
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Piersi kacze w pomarańczach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wieże z tortilli
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Befsztyk z salsą z truskawek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tażin z kulkami mięsnymi i jajkami
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.