Antony Worrall Thompson

26.duszona wołowina


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

26.duszona wołowina
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1½ kg wołowiny dobrej jakości

pokrojonej w kostkę

175 g boczku

pokrojonego w drobną kostkę

3 łyżki oliwy

12 małych cebulek

obranych

18 małych pieczarek w całości

3 marchewki

obrane i pokrojone w kostkę

sól

świeżo mielony pieprz

1 łyżka posiekanego tymianku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

10 ząbków czosnku – startych

zmiażdżonych lub w całości

425 ml czerwonego wytrawnego wina

425 ml bulionu z kurczaka albo wołowego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać oliwę w brytfance albo rondlu o grubym dnie i obsmażyć wołowinę i boczek. Wyjąć mięso i wkładać na tłuszcz warzywa – cebulki, pieczarki, marchew – po kolei, za każdym razem doprawiając solą i pieprzem. Dołożyć z powrotem mięso oraz czosnek i przyprawy. Zalać winem i bulionem i gotować na małym ogniu przez godzinę – półtorej, aż mięso i warzywa będą miękkie. Na patelni stopić masło, dodać mąkę, wymieszać i podgrzewać przez 2 min na małym ogniu. Wyjąć mięso i warzywa z brytfanki / rondla, zagotować pozostały sos i dodać 1 łyżkę zasmażki. Mieszać, aż zgęstnieje. Włożyć z powrotem mięso i warzywa i doprawić do smaku. Podawać mięso posypane posiekaną natką z ziemniaczanym puree z groszkiem i dymką (patrz :oddzielny przepis).

powrót

Podobne przepisy

Lizaki z kurczaka słodko-kwaśne
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Steki z grilla z dressingiem z anchois
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Rolada z dziczyzny z sosem z derenia
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Dhansak z baraniny
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Sztuka mięsa z warzywami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kurczak gotowany w glinianym garnku
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.