Antony Worrall Thompson

25.pulpety rybne z łupacza i łososia z sosem szczawiowym i szpinakiem


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.25)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

25.pulpety rybne z łupacza i łososia z sosem szczawiowym i szpinakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g filetu z łososia

350 g wędzonego łupacza

do moczenia łupacza

½ l mleka

½ cebuli pokrojonej w krążki

1 liść laurowy

4 ziarna pieprzu

2 ząbki czosnku

115 g stopionego masła

2 małe cebule

obrane i drobno posiekane

3 łyżeczki esencji anchois

4 jajka na twardo

obrane i drobno posiekane

350 g ugniecionych ziemniaków

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki posiekanego koperku

sól

świeżo mielony pieprz

 

bułka tarta do obtaczania

masło lub olej do smażenia

 

 

Przygotowanie:


Podgrzać mleko z pieprzem, cebulą, czosnkiem i liśćmi laurowymi. Zanurzyć rybę w tej mieszaninie na 6 – 8 min i ostudzić. Odcedzić rybę z płynu, usunąć ości i skórę. Ręcznie zmieszać mięso łupacza z tłuczonymi ziemniakami. Stopić masło i poddusić na nim posiekaną cebulę, aż zmięknie; ostudzić. Dodać do ryby i ziemniaków esencję anchois, posiekane jajka, cebulę, natkę pietruszki i koperek. Doprawić solą i pieprzem. Dodać mięso łososia. Masę delikatnie wymieszać i schłodzić. Uformować pulpety, obtaczać w tartej bułce i smażyć na średnim ogniu, na oleju albo maśle, po 1-2 min z każdej strony.

powrót

Podobne przepisy

Smażony okoń morski z sosem z czerwonej papryki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dorsz z salsą brokułową
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sandacz w szuwarach z śmietanowym chrzanem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Malajskie rybne curry
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia malajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.