Antony Worrall Thompson

21.tarta tatin z cebulą curtisa stone’a


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

21.tarta tatin z cebulą curtisa stone’a
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 łyżki masła

½ szklanki cukru

2 duże cebule

gotowe rozmrożone ciasto francuskie

150 ml octu balsamicznego

100 g miękkiego koziego sera

 

 

Przygotowanie:


Na średnim ogniu stopić masło z cukrem na patelni, aż się zezłoci i zgęstnieje (ok. 5 min). Odstawić sos, żeby przestygł i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Cebule obrać, odciąć zaokrąglone szczyty i przekroić w poprzek na pół. Z rozwałkowanego płata ciasta francuskiego wyciąć koło o średnicy 30 cm. Ułożyć 4 połówki cebul blisko siebie na talerzu i przykryć kołem z ciasta, zaginając brzegi ciasta pod spód. Wstawić na 30 min do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 200ºC.
Do żaroodpornego naczynia z sosem z masła i cukru przełożyć przykryte ciastem połówki cebul. Zapiekać 15 min, aż ciasto się zezłoci. Wlać ocet balsamiczny na patelnię i zredukować przez 15 min na małym ogniu, żeby był gęsty. Gotową tartę odstawić, żeby trochę przestygła;

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.