Antony Worrall Thompson

20.smażona polenta z pomidorami i pancettą


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

20.smażona polenta z pomidorami i pancettą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 ml wody

szczypta soli

100 g polenty

25 g masła

50 g sera Gorgonzola

350 g podłużnych pomidorów

125 g pancetty w cienkich plasterkach

12 dużych liści bazylii pokrojonych w cienkie paski

2 łyżki oliwy

 

 

Przygotowanie:


W rondlu o grubym dnie zagotować osoloną wodę. Zmniejszyć ogień i posypywać polentą powierzchnię wody, stale mieszając drewnianą łyżką. Gotować polentę mieszając, aż będzie bardzo gęsta, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodać masło i starannie wymieszać. Dodać pokruszoną gorgonzolę i ponownie wymieszać. Wyłożyć płytkie naczynie folią plastikową, przełożyć polentę i wyrównać powierzchnię. Ostudzić. Przekroić zimną polentę na kil

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.