Antony Worrall Thompson

20.czekoladowe suflety Sophie Grigson


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

20.czekoladowe suflety Sophie Grigson
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 łyżki śmietany kremówki

skórka i sok z ½ pomarańczy

250 g gorzkiej czekolady

drobno posiekanej

90 g drobnego cukru

4 żółtka

białko z 6 jaj

szczypta soli

masło

drobny cukier

bita śmietana

Cointreau

Grand Marnier albo inny likier pomarańczowy

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Wysmarować masłem wnętrze 6 żaroodpornych kokilek o poj. 200 – 300 ml i wysypać cukrem. W średnim rondlu podgrzać śmietanę ze startą skórką i sokiem z pomarańczy, nie doprowadzając do wrzenia. Wsypać do śmietany posiekaną czekoladę i mieszać składniki, aż czekolada się stopi. Dodać cukier, a nastę

powrót

Podobne przepisy

Tortilla z karmelizowanym ananasem i jabłkiem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Pain perdu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

yourash

postów: 33

18.03.2013 02:51

CYTUJ

W czwartym wierszu ...

rebelia

postów: 14

12.02.2011 17:29

CYTUJ

a gdzie w przepisie to 90 g cukru?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.