Antony Worrall Thompson

05.comber sarni w białym pieprzu


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

05.comber sarni w białym pieprzu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

comber sarni ok. 1 kg

2 łyżki stołowe oliwy z pierwszego tłoczenia

15 g ziaren białego pieprzu

50 g masła

2 łyżki stołowe koniaku

5 łyżek stołowych wytrawnego

białego wina

5 łyżek stołowych wywaru z dziczyzny

150 ml tłustej śmietany

 

 

Przygotowanie:


Mięso przygotować 12 godzin wcześniej. Cienkim nożem zdjąć warstwę ścięgien, które okrywają cały comber, aby odsłonić mięso. Umieścić w głębokim naczyniu i dokładnie pokryć oliwą. Pustą butelką rozkruszyć ziarna pieprzu, wetrzeć w mięso ze wszystkich stron. Odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni. W brytfannie rozgrzać masło, włożyć mięso i piec 35-40 minut, polewając płynem spod pieczenia. Wyjąć i trzymać w ciepłym miejscu, przykryte pergaminem posmarowanym masłem. Zlać tłuszcz z brytfanny, wlać koniak i białe wino, zeskrobać przysmażenia i gotować, aż połowa płynu odparuje. Dolać wywar z dziczyzny (można zastąpić dobrym wywarem cielęcym), doprowadzić do wrzenia, wl

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.