Antony Worrall Thompson

03.pot au feu


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

03.pot au feu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 średni kurczak

karmiony kukurydzą

110g wędzonego boczku

6 kiełbaski wieprzowo-porowe z Tuluzy

lekko podsmażone na patelni

55g łuskanego jęczmienia

3 marchewki

2 cebule

pokrojone na ćwiartki

4 ząbki czosnku

nie obrane

4 średnie ziemniaki

grubo pokrojone

2 pory

grubo pokrojone

1 czerwona papryka

pokrojona w słupki

1 mała kapusta włoska

pokrojona na ćwiartki

z wyciętym głąbem

1 łyżeczka kurkumy

2 łyżki bulionu warzywnego w proszku

1 bouquet garni (pęczek tymianku

szałwii

natki pietruszki i rozmarynu)

morska sól i świeżo zmielony czarny pieprz

zimna woda

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190C. Włóż kurczaka do dużego naczynia do zapiekania, dodaj boczek, kiełbaski, jęczmień, marchewkę, cebulę, czosnek, ziemniaki, pory, paprykę, kapustę, kurkumę, bulion i bouquet garni. Dopraw solą i pieprzem i zalej taką ilością wody, żeby zakryła składniki. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika na 2 godziny. Nałóż warzywa do miski, dodaj pokrojone mięso, zalej wywarem i dodawaj z grzankami i pesto z pietruszki i bazylii.

powrót

Podobne przepisy

Nóżki kurczaka w sosie z białego wina
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Paszteciki vol au vent
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ragu alla bolognese
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.