Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Zapiekanka ryżowa

dodany 20.04.2007 17:02 przez kluko

rodzaj dania: zapiekanki

kuchnia: Kuchnia polska

trudność: łatwe

Składniki:
2-4 torebki ryżu (w zależności od ilości osób)
1 kg kiełbasy zwyczajnej
3 duże cebule
0,5 kg pieczarek
1-2 papryki czerwone
20 dag sera zółtego
oregano
sól
pieprz

Przygotowanie:
Ugotować ryż na sypko. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pokroić wszystkie składniki i usmażyć. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Przełożyć na ryż. Posypać startym serem i zapiekać do momentu aż stopi się ser. Zapiekankę można przygotować nawet dzień wcześniej (nie sypiemy wtedy serem na wierzch). Przed podaniem wkładamy do piekarnika i obsypujemy wierzch serem dopiero jak cała zapiekanka jest już ciepła.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl