Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Upama czyli chrupiąca Indyjska kasza z orzechami i cebuląUpama czyli chrupiąca Indyjska kasza z orzechami i cebulą

dodany 23.04.2012 11:17 przez Cynowa Łyżeczka

nazwa oryg.: Upama

rodzaj dania: dania wegetariańskie

kuchnia: Kuchnia indyjska

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:

6 łyżek groch łuskany,
4 łyżki Masła lub ghee,
75 gram orzechy nerkowca,
1 łyżeczka czarna gorczyca,
15 szt. liści curry,
1 szt. cebula biała drobno posiekana,
140 gram kasza manna,
sok z limonki do smaku

Przygotowanie:
Choć niektóre składniki wydajać się mogą niedostępne, polecam wyposażyć swoja kuchnie w te cudeńka :)
Jest to przepis na szybką i bardzo ciekawą w smaku sycąca przekąskę.

Groch namoczyć w sporej ilości ciepłej wody przez około pól godzinki lub cała noc.
Odsączyć, włożyć do garnka i zalać o,5 litrem wody, zagotować i trzymać na małym ogniu przez 20 minut aż lekko zmięknie.Odsączyć.

Orzechy posmarować łyżeczką masła lub Ghee i prażyć ostrożnie na małym ogniu aż się ze złocą.
Pozostałe masło podgrzać na dużej patelni. Smażyć na nim nasiona gorczycy oraz groch aż gorczyca zacznie pękać a groch się zarumieni.
Następnie dodać liście curry (mogą być suszone) oraz drobno posiekaną cebule i smażyć aż zmiękną.
dodać sucha kasze mannę i dokładnie wymieszać. kiedy kasza i cebula się zrumieni dodawać stopniowo 400-500 ml wrzącej wody po 100ml mieszając dokładnie po każdej porcji do uzyskania pulchnej konsystencji.
Posolić do smaku skropić sokiem z limonki i posypać orzechami nerkowca podawać ciepłe.

Smacznego.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl