Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Sos w 3 wersjach

dodany 15.01.2008 17:41 przez b-bar01

rodzaj dania: sosy

kuchnia: Kuchnia bałkańska

trudność: łatwe

Składniki:
wer.1 do zielonej sałaty, roszponki etc.:
czosnek (wg. uznania)
sól
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oleju słonecznikowego

wer.2 do kapusty pekińskiej:
j.w. +
1 czubata łyżeczka ostrej musztardy
lub
1 łyżka ketchupu Heinz
1 łyżeczka sosu czili lub tabasco

wer.3 do pieczonej (smażonej) ryby:
wer.1 +
majonez
jogurt (w dowolnych proporcjach)
i/lub
kapary
i/lub
drobno pokrojone ogórki kiszone lub konserwowe

Przygotowanie
Czosnek pokroić, posolić i zmiażdżyć na papkę, wycisnąć cytrynę, dodać olej, wszystko mocno wstrząsnąć w małym zakręcanym słoiku aż zrobi się emulsja. Według uznania dodać pozostałe składniki, zamieszać.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl