Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Pizza na cienkim cieście

dodany 14.05.2007 16:38 przez czyz84

nazwa oryg.: PIZZA

rodzaj dania: pizze

kuchnia: Kuchnia włoska

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
Ciasto
500g mąki szymanowskiej
100g drożdży
300 ml wody przegotowanej
czubata łyrzeczka soli
2 płaskie łyżki stołowe cukru
1 płaska łyżka oregano
pół opakowania majeranku
olej/oliwa

Sos
koncentrat ponidorowy 400-500g
keczup łagodny około 5-6 łyżek
2 łyżki oregano
pół opakowania majeranku
pół opakowania czosnku granulowanego

Pokrycie
ser mozzarella 500g
ser pizzarella 500g
inne produkty jak szynka czy oliwki wg. uznania

Przygotowanie:
Drożdze rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić na 10 min, aby zaczęły pracować. Mąkę przesiać przez sitko, dodać oregano, majeranek, sól, cukier i wymieszać. Dolać wodę z drożdżami i uformować ciasto.

Przygotować sos
Wymieszać wszystkie składniki. Proszę uważać z dodawaniem oregano, aby sos nie zrobił się za gorzki.Posmarować oliwą blaty lub szkła od piekarnika (najlepiej piec na szkle ponieważ widać co się dzieje na spodzie pizzy).Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować bardzo cienko.
Ułożyć na blatach i znowu lekko posmarować oliwą. KONIECZNIE nakłuć widelcem (mniej więcej co 5 cm.). Położyć sos dodać ewentualne składniki i posypać mieszanką sera.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C mniej więcej na środek. Włączamy dolny piec (w piekarnikach gozowych) lub górny i dolny (w piekarnikach elektrycznych). Nie używajcie żadnych grilli termoobiegów itp. bo ciasto nie wyjdzie takie jak powinno. Próbowałem ;)
Pizza powinna się piec około 15 minut, aż ciasto po bokach się dobrze zarumieni, a ser stopi.

Uwaga!
Proszę nie odstawiać ciasta do wyrośnięcia. Pamiętajmy, że to jest pizza na cienkim cieście.

Jeżeli zostanie wam jakaś ilość nie zużytego ciasta można rozwałkować je, dodać trochę sosu i sera, zagnieść w kulki (ok 4-5 cm). Wyjdzie świetna zagryska do piwa :)

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl