Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Piersi kacze z ziemniakami i kapustą modrą

dodany 22.01.2012 07:38 przez Rober

nazwa oryg.: Piersi kacze z ziemniakami puree oraz kapustą modrą

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 2

trudność: łatwe

Składniki:
Przepis na dwie piersi średniej wielkości - ok. 10 - 12 cm długości
1. Piersi kacze włożyć do salaterki i zalać w dniu poprzedzającym marynatą z przyprawami:
a. sok z cytryny - 1 lub 2 sztuki, aby marynata przykryła mięso; można też dodawać soku z pomarańczy, lub mandarynek i użyć wina białego wytrawnego
b. zmielone nasiona kolendry ok. 1 łyżeczki
c. ćwierć szklanki wina czerwonego wytrawnego
d. ok. pół płaskiej łyżeczki soli
- salaterkę przykryć i wstawić do lodówki

2. Ziemniaki duszone:
a. ugotować w mundurkach i ostudzić - mogą być ziemniaki w mundurkach z poprzedniego dnia a nawet takie dwudniowe, byle nie kwaśne - należy podgrzewać w garnku umieszczonym w naczyniu z wodą
b. obrać, włożyć do garnka i udusić z kwaśną śmietaną i solą (można dodać również masło)

3. Kapusta modra - najlepiej ze słoika 750g:
a. wrzucić kapustę do garnka
b. dodać dwie łyżki żurawiny lub rodzynek
c. jeden liść laurowy
d. mielone ziele angielskie - szczyptę
e. mieloną gałkę muszkatołową - ćwierć łyżeczki
f. podgrzewać min 15 -20 minut

Przygotowanie:
Po 24 godzinach wyjąć kaczkę z marynaty, rozkroić skórę z tłuszczem w krateczkę i położyć stroną ze skórą na rozgrzanej mocno patelni. Smażyć ok. 8 minut z jednej strony i 8 z drugiej uważając, aby nie przypalił się wytopiony tłuszcz. Po pierwszych dwóch - trzech minutach po prostu zmniejszyć ogień. Około 5 minut przed końcem dodać cebulę poszatkowaną w cienkie piórka. Usmażone piersi wyjąć i odłożyć na czystą deskę. Cebulę zrumienić i zalać na koniec marynatą z salaterki. Zredukować do nieco gęstszego sosu i położyć odłożone wcześniej mięso na wierzchu, do podgrzania na małym ogniu. Lekko przekryć. Piersi wyłożyć na talerze - można kroić w pastry o grubości ok. 4-5 mm w poprzek. Dodać ziemniaki i kapustę. Mięso i ziemniaki polać sosem z cebulą.

Smacznego!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl