Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Piekielna zupa gulaszowa

dodany 19.01.2012 08:41 przez chefgregor

nazwa oryg.: Zupa gulaszowa

rodzaj dania: zupy

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 5

trudność: łatwe

Składniki:
łopata wieprzowa 1 kg
papryka czerwona świeża 2 szt.
cebula 3 szt
pieczarki 0.5 kg
koncentrat pomidorowy 1 mały słoiczek
sól morska, pieprz młotkowany do smaku
majeranek
kminek
liść laurowy
ziele angielskie
papryka słodka czerwona
tabasco lub chilli
wywar warzywny: marchewka, seler, pietruszka korzeń i natka, pora, cebula nieobrana ( po 2-3 szt)
vegeta i magga do smaku

Przygotowanie:
Przygotujmy najpierw wywar. Wszystkie warzywa obieramy i wstawmy do 2 litra wody.Dodajemy liścia laurowego i ziele angielskie oraz vegety. Jak się zagotuje to przykręcamy i niech się na małym ogniu gotuje.
Mięso kroimy w kostkę (nie za dużą). Cebulę również. Podsmażamy mięso z dodatkiem odrobiny masła. Gdy mięso się podsmaży dodajemu cebulę, a następnie pokrojone pieczarki (pieczarki pokroić w pół - plastry). Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gdy nam się podsmaży dodajemy koncentrat pomidorowy i paprykę czerwoną słodką. Chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy przecedzony wywar. Gotujemy do miękkości mięsa.
Gdy nasze mięso będzie już miękkie, dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Następnie chilli lub tabasco, sól i pieprz młotkowany lub świeżo mielony. Zupa musi być trochę ostra. Na sam koniec dodajemy odrobinę kminku i majeranku.
Życzę smacznego....

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl