Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Nalewka wiśniowa

dodany 14.06.2007 12:25 przez kluko

rodzaj dania: napoje alkoholowe

kuchnia: Kuchnia polska

trudność: łatwe

Składniki:
pół litrowego słoika wiśni
cukier
wódka lub spirytus

Przygotowanie:
Napełniamy słoik litrowy w połowie wiśniami. Przez tydzień codziennie wsypujemy do wiśni 2 łyżki cukru i mieszamy. Słoika nie zamykamy. Możemy po prostu położyć zakrętkę na słoiku. Po upływie tygodnia do słoika nalewamy do pełna wódki (lub jeśli ktoś woli mocniejsze trunki np: spirytus). Właściwie nalewkę można już degustować, ale najlepsza jest jak się przegryzie przez jakiś czas i nabierze orzechowego smaku.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl