Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Lody tropikalne z ananasem i kokosem

dodany 19.06.2015 11:52 przez katarzyna_fly

rodzaj dania: desery

kuchnia: Inne

liczba osób: 6

trudność: łatwe

Składniki:
Składniki na 6 porcji:

6 żółtek
75 g cukru
0,5 l śmietanki
2 łyżki Sunquicka Owoce Tropikalne
1 ananas
75 g cukru brązowego
2,5 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie:
Najpierw przygotuj lody, aby mogły schłodzić się w zamrażarce przed podaniem. W dużej misce ubij żółtka z cukrem. W innym naczyniu doprowadź śmietankę zmieszaną z Sunquickiem do wrzenia. Wlej śmietankę do żółtek i zmiksuj razem. Całą masę przelej z powrotem do garnka, gdzie na wolnym ogniu będzie mogła zgęstnieć. Mieszaj ją bez przerwy, aby nie miała grudek. Kiedy masa zgęstnieje, odstaw ją i pozwól ostygnąć. Następnie przełóż ją do pojemnika i włóż do zamrażarki. Pamiętaj, aby mieszać lody co godzinę podczas mrożenia, aby nie były zbyt zbite.

Pokrój obranego ananasa na 6 plastrów. Na patelni stop brązowy cukier i skarmelizuj na nim plastry ananasa. Upraż wiórki kokosowe na złocisty kolor. Podawaj lody tropikalne na plastrze ananasa posypane wiórkami kokosowymi.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl