Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Lasagne Bolognese

dodany 27.10.2010 00:39 przez janas

rodzaj dania: makarony

kuchnia: Kuchnia włoska

liczba osób: 10

trudność: trudne

Składniki:
makaron lasagne
2 kg mięsa mielonego (wołowo - wieprzowego)
30 dag cebuli
25 dag marchewki
250 ml wina czerwonego (Sophia półwytrawna)
pomidory pelati 0,5 l
ser mozzarella
średni słoik koncentratu
masło
mleko
woda
kostka wołowa
mąka pszenna
przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, bazylia, tymianek, oregano, gałka muszkatołowa, sól, pieprz)

Przygotowanie sosu bolognese
:


Do rozgrzanego połączonego oleju roślinnego z oliwą wrzucamy pokrojoną w małą kostkę marchewkę. Po 2 min wrzucamy posiekaną cebulę. Po 3 min wrzucamy i rozdrabniamy mięso mielone. Dolewamy czerwone wino i wodę, aby zakryło poziom mięsa na 1 cm. Wrzucamy liść laurowy, ziele ang., pieprz ziarnisty i dusimy aż płyn odparuje. Wlewamy pomidory Pelati i wrzucamy rozdrobnioną kostkę wołową. Doprawiamy w/w przyprawami do smaku. Zagęszczamy mąką pszenną

Sos beszamelowy:
Do rozpuszczonego masła (100g) dodajemy taką samą ilość objętościowo mąki i robimy tak zwaną zasmażkę. Następnie dolewamy mleko, aby sos był rzadszy. Przyprawiamy solą, pieprzem. gałką muszkatołową. Konsystencja sosu powinna być zbliżona do ketchupu.

Przygotowanie potrawy:
Makaronu Lasagne nie gotujemy kładziemy ją taką jaką dostaliśmy w sklepie czyli twardą. Na blachę lejemy cienką warstwę sosu Bolognese, następnie warstwa makaronu i znowu sos Bolognese, następnie sos beszamelowy i przesypujemy serem. Następna warstwa makaronu i powtarzamy czynność j.w. Ostatnia warstwa to sam makaron Lasagne i ser mozzarella. Ilość warstw dowolna, ja preferuje i polecam 3 warstwy makaronu. Pieczemy 1h w rozgrzanym do 180 stopni C piecu.

P.S
Jeśli chodzi o polanie porcji to bardziej od ketchupu polecam przecier z kartonu z małą nutką liścia świeżej bazylii. Życzę smacznego.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl