Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Kurczak w penne z boczkiem, gorgonzolą i szpinakiem

dodany 13.04.2008 15:04 przez heartagram

rodzaj dania: makarony

kuchnia: Kuchnia włoska

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
400-500g makaronu penne
2 piersi z kurczaka
150-200g boczku wędzonego w kawałku
200 g gorgonzoli
200 ml śmietany kremówki
500 g mrożonego szpinaku (może być świeży)
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół lampki wina
2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ugotować makaron al' dente. Szpinak rozmrozić lub jeżeli jest świeży zblanszować na maśle z 20 sekund tak, aby zachował kolor i zmniejszył swoją objętość. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć boczek i pokrojoną w kostkę pierś do zrumienienia. Dodać poszatkowaną w kostkę cebulę oraz czosnek. Całość smażyć aż cebula będzie szklista. Wszystko podlać winem i dusić jeszcze przez chwilę do momentu wyparowania części wina. Dodać rozdrobnioną gorgonzolę. Gdy się stopi wlać śmietanę. Zagotować. Dodać szpinak. Całość dokładnie wymieszać i pogotować jeszcze minutkę aż sos trochę zgęstnieje. Tak przygotowanym sosem polać makaron i od razu podawać. Smacznego:)

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl