Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Klopsiki

dodany 29.01.2009 00:02 przez PAVLO

nazwa oryg.: KEFTEDES

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia grecka

liczba osób: 2

trudność: łatwe

Składniki:
0,5 kg mielonej wołowiny
czerstwa bułka
jajko
cebula
2-4 ząbki czosnku
kilka kropel soku z cytryny
garśc siekanych liści mięty
2-4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
mąka do panierowania
olej do głąbokiego smażenia

Przygotowanie:
Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, dobrze odcisnąć. Mięso wyrobić z jajkiem, bułką, cebulą startą na tarce i czosnkiem. Dodać oliwę, sok z cytryny, miętę, sól i pieprz do smaku. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego obtoczyć w mące i smażyc na głębokim oleju na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po usmażeniu z dodatkiem różnych sosów, dipów np:tzatziki.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl