Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Jabłecznik

dodany 21.10.2015 21:43 przez donia12

rodzaj dania: ciasta

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 6

trudność: łatwe

Składniki:
CIASTO:
mąka, 3 szklanki
margaryna, 250g
żółtka, 3
cukier puder, 1 szklanka
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
kwaśna śmietana, 3 łyżki

Masa:
jabłka, 1 kg
budyń śmietankowy, 1
cukier, do smaku
cynamon, do smaku

Przygotowanie:
Składniki ciasta wymieszać i zagnieść ciasto. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do nich budyń (nie rozrobiony, sam proszek), szczyptę cukru i cynamonu. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć połowę ciasta, na to wyłożyć jabłka, a na wierzch z drugiej połowy ciasta uformować paski i ułożyć je w kratkę. Piec 60 minut w 200 stopniach. Smacznego! :)

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl