Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Ciasto na pizzę

dodany 13.11.2010 18:36 przez gordon_gekko

rodzaj dania: pizze

kuchnia: Kuchnia włoska

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej Szymanowskiej
kubek mleka
WAŻNE drożdże l`hirondelle z kosteczki bierzemy 1/4 - 1/3 wielkości (niebieskie można dostać w Auchan)
sól, pieprz

Przygotowanie:
Kubeczek mleka podgrzewany żeby były ciepłe, do kubeczka wrzucamy drożdże i mieszamy z mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu pojawienia się bąbelków na styku kubeczka i mleka. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, którą przesiewamy przez sitko żeby ową mąkę napowietrzyć dodajemy drożdże które zaczęły pracować i i mieszamy wszytko, aż masa będzie miała konsystencje ciasta nie przyklejającego się do rąk, ale również żeby to nie była zbita buła mąki dodajemy na tzw. oko, aby ciacho nie było nie za suche nie za "płynne". Następnie wyrobione ciasto nakłuwany widelcem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. ( miskę przykrywamy pieluchą szmatka czy kto co ma pod ręką ). Po wyrośnięciu przekładamy na blat okrągły do pizzy i rozprowadzamy smarujemy całość oliwą z oliwek i wkładamy do pieca na 5 min po 2,5 min temp. jak najwyższa ja mam 220 st. (na oko sprawdzamy czy ciasto wyrosło) jeżeli tak przekręcamy o 180 st. ( CIASTO nie temperaturę ) i czekamy. Po wyjęciu wykładamy ulubione dodatki i jak już wszystko będziemy mieli wkładamy na MAX 10 min do piekarnika żeby dodatki ładnie się wypiekły.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl