Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Boczek gotowany na czerwono

dodany 12.08.2011 10:01 przez ppoter

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia chińska

liczba osób: 2

trudność: łatwe

Składniki:
500 g boczku (w Chinach zawsze jest ze skórą)
2 łyżki oleju arachidowego
2 łyżki cukru plus do smaku
1/4 szklanki wina Shaoxing
2 cm imbiru
anyż gwiazdzisty
2 suszone papryczki chili
łyżka ciemnego soju sojowego plus do smaku
kawałek kory cassia lub cynamonu
sól
szczypiorek

Przygotowanie:
Wrzuć kawałek boczku do wrzącej wody i obgotuj 4 minuty. Wyciągnij i pokrój na kostki. 2cm x 2cm x grubość boczku. Podgrzej w woku olej na małym ogniu, wsyp cukier i czekaj aż się rozpuści, teraz zwieksz ogień i z cukru powinien powstać karmel, nie przypal. Wrzuć boczek, wlej wino i tyle wody żeby przykryć mięso. Dodaj anyż, cynamon, suszone papryczki i pokrojony na plastry imbir.

Gotuj na wolnym ogniu 40 minut. Na koniec zwieksz ogień, żeby zredukować sos. Przypraw sosem sojowym, cukrem jeśli trzeba i solą. Podawaj posypane szczypiorkiem.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl