Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Bigos staropolski

dodany 02.03.2010 13:09 przez adrianbogacki

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia polska

trudność: łatwe

Składniki:
kapusta kiszona około 3 kg
½ główki kapusty białej lub 1 mała główka
sól
czarny pieprz
smalec wieprzowy
masło
liście laurowe
ziele angielskie
jałowiec (owoce)
śliwki suszone około 150 g
powidła śliwkowe około 2 łyżek
¾ szklanki czerwonego deserowego wina
bulion około 1 litra (wołowy, można użyć z kostek rosołowych)
grzyby suszone około 100 g
cebula około 3 średnie lub 2 duże
4 obrane jabłka, pocięte w ósemkę (słodkie)
boczek wędzony 500 g
mięso wieprzowe gulaszowe około 500 g
mięso gulaszowe wołowe około 500 g
mięso z piersi kaczej, 2 piersi
kiełbasa jałowcowa około 500 g

Przygotowanie:
Mięso kroimy w cząstki i obsmażamy na odrobinie smalcu. Kiełbasę kroimy w półtalarki i obsmażamy. Cebulę kroimy w półplasterki i szklimy do uzyskania złotej barwy. Kapustę kiszoną przemywamy raz (można więcej razy, jeżeli stara, bardzo kwaśna i jeżeli lubimy bigos bardziej słodki). Z kiszoną kapustą mieszamy słodką kapustę, mięso oraz przyprawy. Dolewamy bulionu. Wszystko gotujemy około 1 godziny, dodajemy grzyby, śliwki, powidła i wino. Gotujemy dalej około 2 godzin na małym ogniu.
Wyłączamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnego dnia ponownie rozgrzewamy bigos doprowadzając do wrzenia i wyłączamy. Czynność powtarzamy raz jeszcze następnego dnia. Do bigosu w ostatniej fazie dodajemy prawie kostkę masła 250g. Najlepiej przechowuje się w słoikach o pojemności 1 litra. Słoiki napełniamy gorącym bigosem, zmykamy i pasteryzujemy około 30 minut. Nie polecam bigosu mrozić, kapusta ulega zbyt dużemu rozpadowi, traci bigos połysk, zmienia się smak.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl